Gravid vecka 5 (4+0 - 4+6)

Din bebis är på väg att ta de första stora stegen i sin utveckling, och din kropp arbetar hårt för att anpassa sig till allt det nya. Välkommen till vecka 5 – det kommer att bli spännande! Läs mer här.

gravid uge 5

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 5

Du är nu i vecka 5. Den yttre delen av det befruktade ägget blir till moderkakan, och den inre delen blir till din bebis. Din kropp? Den jobbar hårt! Din menstruation har uteblivit, och ett graviditetstest kommer att ge dig ett klart svar. Kanske känner du redan av morgonillamåendet – eller så känner du dig bara trött. Det är nu 252 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vad kan jag förvänta mig av vecka 5 som gravid?

I vecka 5 kanske du verkligen börjar märka förändringar. Om din menstruation inte har kommit har du nog redan tagit ett graviditetstest. Nu börjar kroppen verkligen visa att något stort är på gång! Ömma bröst, illamående, en nästan konstant lust att kissa och trötthet som bara slår dig omkull är helt normala symptom. Men om du ännu inte känner något är det också okej. Alla graviditeter är olika, och vissa upplever symptom först senare. Oavsett vad, så arbetar din kropp hårt.

Är du osäker på hur långt du har kommit? Kolla ditt beräknade förlossningsdatum med momkinds terminsberäknare.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 5?

Din kropp förbereder sig för de många månader som kommer. Livmodern växer, även om det inte syns ännu. Dina bröst kan kännas tyngre och mer ömma, eftersom de redan nu förbereder sig för att kunna amma. Och illamåendet? Ja, det kan också börja visa sig, och det är inte bara på morgonen det kan komma. Faktum är att det kan dyka upp när som helst under dagen. Din kropp arbetar på högvarv för att skapa de bästa förutsättningarna för din bebis.

Vad händer med bebisen i magen vecka 5?

Även om din bebis bara är omkring 4-6 millimeter stor, händer det stora saker! Centrala nervsystemet och hjärnan börjar ta form. Ryggraden utvecklas också nu, och navelsträngen, som ska se till att bebisen får syre och näring, bildas. Trots att bebisen fortfarande är mikroskopisk, håller de grundläggande strukturerna för hjärna, ryggmärg och hjärta redan på att byggas upp. Det är ganska fantastiskt att tänka på att allt detta sker just nu, även om du inte kan känna det än!

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 5

  • Ömma eller spända bröst
  • Trötthet som slår till som en hammare
  • Oftare behov av att kissa
  • Illamående, när som helst på dagen
  • Överkänslighet för dofter (även favoritdofter kan plötsligt bli för mycket!)
  • Humörsvängningar (från glädje till tårar på några sekunder)
  • En lätt molande känsla i underlivet, som påminner om menstruationssmärtor
  • Eventuellt lite småblödningar (inte farligt, men var uppmärksam på kraftigare blödningar)

Och om du inte upplever något av detta ännu? Ingen stress! Varje graviditet är unik, och din kropp tar det i sin egen takt.

Detta ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Om du inte redan har börjat med folsyratillskott, är det dags att komma igång. Folsyra är viktig för att skydda din bebis hjärna och ryggmärg under utvecklingen. Håll också fingrarna borta från alkohol och cigaretter – det kan skada din bebis. Har du en katt? Se till att någon annan tar hand om kattlådan, eftersom kattens avföring kan innehålla toxoplasmos, vilket kan vara farligt för fostret. Kom också ihåg att tvätta händerna noggrant, särskilt efter trädgårdsarbete eller hantering av rått kött. Och viktigast av allt: boka tid hos din läkare för din första graviditetsundersökning. Nu börjar allt på riktigt!

Början av första trimestern

Det är just nu den viktigaste utvecklingen sker, och din kropp börjar verkligen anpassa sig. Det kan innebära illamående, trötthet och skiftande humör, men allt detta är helt normalt. Ta hand om dig själv och lyssna på din kropp – den arbetar hårt för dig och bebisen. 

Tillbaka till vecka 4 Fram till vecka 6

Läs också

13 tidiga tecken på graviditet

Råd för gravida – alla de viktigaste rekommendationerna samlade på ett ställe

Gravid med illamående: Här är de 5 bästa tipsen mot graviditetsillamående

Gravid och trött? Här är de 7 bästa råden