Bra att veta: Amning och medicin
Får man ta medicin när man ammar? Går det över i bröstmjölken? Hur mycket smärtstillande får man ta när man ammar? Och kan medicin ge bebisen magont? Få svaren här.

Senast uppdaterad den
Även om det rekommenderas att hålla medicinintaget på ett minimum när man ammar, kan det naturligtvis finnas situationer där det är nödvändigt att ta medicin. Som tur är behöver detta inte vara ett problem, eftersom det numera finns mycket kunskap om vilka medicintyper som är säkra för ammande mödrar.
Beroende på vilken typ av medicin du behöver ta, kan det finnas olika försiktighetsåtgärder. Därför är det viktigt att betona att du under amningsperioden alltid bör rådfråga din läkare innan du tar medicin.
Går medicin över i bröstmjölken?
Medicin går i regel alltid över i bröstmjölken i någon grad, men det finns stor variation i mängden och effekten av den medicin du tar. Din läkare kan ge dig råd, och det kan också vara en bra idé att informera apotekspersonalen om du ammar och behöver medicin. Detta gäller även receptfria läkemedel.
Medicin i form av salvor och inhalationer – t.ex. astmamedicin – kan också nå blodomloppet och vidare till bröstmjölken, men det sker i så liten grad att det inte finns anledning till oro. Däremot bör man vara försiktig med salvor som kommer nära bröstet eller andra områden som barnet kan stoppa i munnen och därmed få i sig.
För de flesta typer av medicin som är tillåtna när du ammar, är det endast mycket små mängder som går över i din bröstmjölk – och inte tillräckligt för att skada ditt barn. Det finns dock medicin som är skadlig även i små mängder och som därför inte får tas. I sådana fall kommer det att anges i bipacksedeln. Det är alltid en bra idé att informera din läkare och apotekspersonalen om att du ammar, så att de är extra uppmärksamma och kan ge dig korrekt vägledning.
Vitaminer och mineraler från t.ex. multivitaminer och kosttillskott går också över i bröstmjölken i mycket små doser. Du kan tryggt ta vanliga vitaminpiller som ammande, och om du vill vara extra väl täckt kan du hitta särskilda multivitaminer för ammande på bl.a. apoteket.
Hur länge finns medicin i bröstmjölken?
Det finns inget entydigt svar på hur länge medicin finns i bröstmjölken. Det beror bland annat på medicintyp och kvinnans ämnesomsättning. Om det handlar om smärtstillande preparat som paracetamol, kan du minimera barnets exponering genom att ta medicinen precis innan amning/pumpning. Det tar lite tid för medicinen att nå mjölken, men till nästa amningstillfälle kommer det vanligtvis inte att ha någon påverkan.
Det är leverns uppgift att bryta ner medicin, precis som levern bryter ner alkohol och andra avfallsprodukter. Levern hos en baby är ”omogen”, och därför gäller det – särskilt under det första halvåret – att den kan bli överbelastad om det finns stora mängder medicinrester i mjölken.
Vissa bebisar har naturligtvis känsligare magar än andra. Detta gäller särskilt barn under tre månader och bebisar med reflux. Här kan det vara klokt att vara extra försiktig och söka råd hos din barnmorska eller läkare.
Om man vill vara extra försiktig kan man tajma tidpunkten för medicinintag med dygnets amningar för att säkerställa att medicinen inte längre finns i mjölken. När det gäller starkare medicin som t.ex. antibiotika kan det vara en bra idé att ge barnet urpumpad mjölk eller modersmjölksersättning för en tid för att vara på den säkra sidan. Prata med din läkare om vad som är smartast i ditt fall. Kom bara ihåg att stimulera bröstet på annat sätt om du väljer att ge ersättning eller urpumpad mjölk, så att din mjölkproduktion inte minskar.
Antibiotika och amning
Antibiotika kan i vissa fall påverka matsmältningen hos både mor och barn, eftersom det förändrar sammansättningen av de goda bakterierna vi har i vår tarmflora. Men om du vid något tillfälle under amningsperioden får en infektion som behöver behandlas – t.ex. halsfluss – kan du ta antibiotika enligt läkarens anvisningar.
Din baby mår bara bra om du mår bra, så här kan du gärna sätta dig själv först om det är vad läkaren råder dig till. Även om din baby skulle få ont i magen kan vi lugna dig med att det går över igen. Detsamma gäller om barnet skulle få svamp eller torsk som biverkning. Det kan lyckligtvis behandlas och lämnar inte ditt barn med bestående men.
Berätta för din läkare att du ammar. Då kan läkaren ofta ta hänsyn till din baby genom att hitta det preparat som är mildast för matsmältningen och som barnet bäst tål.
Antidepressiv medicin och amning
Kanske har du tidigare i livet kommit i kontakt med antidepressiv medicin, eller kanske utvecklade du en behandlingskrävande depression under graviditeten. Depression kan drabba alla – även ammande mödrar. Det finns ofta osäkerhet eller motvilja kopplad till att ta antidepressiv medicin, eftersom man som gravid eller ammande kan frukta eventuella biverkningar för barnet. Vissa typer av antidepressiv medicin är inte förenliga med amning, men vissa är det.
Det är viktigt att komma ihåg att en obehandlad depression kan ha stora konsekvenser för dig och ditt barn – och din familj som helhet. Därför är det viktigt att du får rätt behandling så att du kan må bra igen. Prata med din läkare och kom ihåg att nämna dina bekymmer för barnet om de pressar på. Det är möjligt att både ta hand om dig och din baby, och det är inte alls säkert att antidepressiv medicin är nästa steg för dig.
I de flesta fall kommer man först att skriva ut antidepressiv medicin till ammande när andra behandlingsalternativ är uttömda, och du kommer vanligtvis att börja med en låg dos.
LÄS OCKSÅ: Förlossningsdepression – När det gör ont i själen att bli mamma
Det finns flera typer av antidepressiv medicin, varav flera varianter faktiskt kan kombineras med amning under rätt förutsättningar. Det finns också kvinnor som får antidepressiv medicin under graviditeten. Oavsett vad, kommer beslutet att börja med antidepressiv medicin naturligtvis att ske i samråd med läkaren, eftersom det är receptbelagd medicin.
Ibuprofen och amning
Du får vanligtvis använda vanlig receptfri medicin med smärtstillande funktion när du ammar. Detta gäller även populära preparat som Ibuprofen eller Ipren, som bl.a. är bra för att lindra kraftiga eftervärkar och diverse smärtor efter förlossningen, oavsett om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt.
Som med all smärtstillande medicin och amning gäller det att hålla intaget på ett minimum och alltid inom den dos som anges på förpackningen.
Panodil och amning
Huvudvärk och vanlig sjukdom tar tyvärr inte paus bara för att du har fått en baby. Behovet av smärtstillande och huvudvärkstabletter medan du ammar kan med andra ord lätt uppstå. Lägg till sömnbrist och obekväma amningsställningar som lätt kan ge spänningshuvudvärk. Kanske är du osäker på om det är okej att ta huvudvärkstabletter under amningen. Svaret är lyckligtvis ja – du får gärna ta paracetamol, t.ex. Panodil och Pamol, även om du ammar. Mängden som når bröstmjölken är mycket liten.
Treo och amning
Det rekommenderas i regel att man inte kombinerar Treo och amning. Detta beror bl.a. på innehållet av koffein, som går över i mjölken och kan påverka barnet. Om det finns en särskild anledning till att du vill ta Treo som smärtstillande, kan man under vissa omständigheter göra det även om man ammar, men det är en individuell bedömning som din egen läkare måste göra.
När det gäller koffein i allmänhet gäller det att vissa bebisar – särskilt nyfödda och barn under tre månader – reagerar negativt på kaffe och andra koffeinhaltiga drycker. Det kan bl.a. visa sig som irritabilitet och sömnlöshet. För andra går det bra att dricka kaffe under amning.
P-piller och amning
Många läkare rekommenderar hellre andra preventivmetoder än att kombinera p-piller och amning för att vara på den säkra sidan.
Vissa typer av medicin kan påverka mjölkproduktionen negativt, så de bör självklart tas med försiktighet om du vill fortsätta amma. Det gäller bland annat medicin som innehåller kvinnliga könshormoner såsom p-piller och minipiller. Därför bör du överväga en annan form av preventivmedel under amningsperioden.
I detta sammanhang är det viktigt att slå hål på myten om att man inte kan bli gravid medan man ammar. Det är sant att kvinnor kan gå många månader utan menstruation efter förlossningen, men en ägglossning sker före din menstruation, och kan därmed inträffa. Din chans/risk är mindre, men den finns.
Hur mycket smärtstillande får man ta när man ammar?
Som nybliven mamma känner du säkert igen känslan av att allt gör ont efter förlossningen, liksom amningsutmaningar kan ge enormt smärtsamma bröstvårtor. Det kräver dessutom tillvänjning för efterförlossningskroppen och den ammande kroppen att sitta, gå och bära på nya sätt, så det kommer troligen finnas dagar då du undrar 'hur mycket smärtstillande får man ta?'
Svaret är att du först och främst bör undvika all onödig användning av medicin. Det betyder att du självklart inte bör ta piller vid minsta lilla huvudvärk. Här kan du istället börja med att se om det hjälper att dricka mycket vatten och vila en stund.
Om du ändå tar smärtstillande medicin som ammande bör du – precis som i alla andra fall – hålla dig till den dos som anges på bipacksedeln eller på förpackningen. Och för ordningens skull bör det understrykas att du bör fråga din läkare, barnmorska eller apotekare om du är osäker.
Kan smärtstillande och antibiotika ge bebis ont i magen?
Det kan finnas tillfällen då det som ammande är nödvändigt att ta medicin som möjligen kan ge bebis ont i magen. Även om det inte är önskvärt, är det inget du ska slå dig själv i huvudet för, så länge det finns en god anledning till att du tar medicinen.
Antibiotika verkar genom att bekämpa infektioner mot oönskade bakterier i kroppen. I detta sammanhang kan användningen av antibiotika också påverka sammansättningen av de nyttiga bakterier som finns i vår tarmflora.
Det är därför man kan uppleva biverkningar som svamp och magont när man tar antibiotika. Detsamma gäller för din bebis, som påverkas genom din bröstmjölk.
LÄS OCKSÅ: Jordgubbar och amning: Får jag äta jordgubbar när jag ammar?
Det finns inget som tyder på att användningen av smärtstillande medicin som ibuprofen och paracetamol skulle ge magproblem hos barn som ammas. Det är dock alltid en bra idé att hålla extra koll på ditt barn efter att du har tagit medicin.
Kom ihåg att särskilt bebisar under tre månader ofta får magknip på grund av det omogna tarmsystemet, så det kommer inte nödvändigtvis bero på den huvudvärkstablett du tog.
Naturligtvis känner du ditt barn bäst, och du kommer därför ofta vara den bästa att bedöma om det finns förändringar hos barnet. Om du ammar och märker förändringar hos ditt barn efter att du har tagit medicin bör du alltid kontakta din läkare eller förlossningsavdelningen om det är kort efter förlossningen. Hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Vilka mediciner bör jag undvika när jag ammar?
Det kan hända att man hamnar i en situation där det blir nödvändigt att ta medicin som inte kan kombineras med amning. I de (sällsynta) fallen kan man behöva avbryta amningen – antingen helt eller under en period, medan produktionen upprätthålls genom att pumpa ut.
Bland de typer av medicin som inte bör tas samtidigt med amning finns mediciner som tillhör amfetamingruppen. Centralstimulerande medel, som bland annat används i vissa typer av behandlingar för ADHD och narkolepsi, är inte förenliga med amning. Du bör prata med din läkare om du tar Ritalin, som på vissa sätt liknar amfetamin.
När det gäller behandling av cancer och amning är rekommendationen att du helt bör sluta amma. Cancerceller kommer lyckligtvis inte att passera genom bröstmjölken till ditt barn, men kemoterapi kan skada barnet eftersom kemo i höga koncentrationer kan överföras i mjölken. På samma sätt gäller att du inte bör amma medan du får strålbehandling med radioaktiva ämnen.
Amningspaus när du tar medicin
Det finns mediciner som inte kan kombineras med amning, där man kan behöva avbryta amningen. I vissa fall kan det räcka med att sätta amningen på paus medan man tar det aktuella preparatet, för att sedan återuppta den vid ett senare tillfälle.
Om du måste sluta amma tillfälligt medan du tar medicin, kommer det med största sannolikhet att påverka din mjölkproduktion. För vissa mödrar kan det vara meningsfullt att pumpa ut extra bröstmjölk innan medicineringen påbörjas, så att det finns ett litet lager mjölk lagrat i frysen.
Medan du tar medicinen kan du se till att upprätthålla din mjölkproduktion genom att pumpa ut, medan ditt barn får modersmjölksersättning eller bröstmjölk från frysen. Det är dock viktigt att du kastar den utpumpade mjölken, eftersom den kommer att innehålla rester från den medicin du vill undvika att ge till ditt barn.
När du har fått grönt ljus från din läkare att återuppta amningen, bör du vara förberedd på att det kan kräva lite tillvänjning för både dig och ditt barn. Ha därför tålamod och var snäll mot dig själv. Det finns lyckligtvis goda råd att få när det handlar om att öka din mjölkproduktion.