Vilka amningsinlägg ska jag välja?
Det finns mycket att tänka på när du ska börja amma. En av dessa saker är amningsinlägg – vad används de till, vilka fördelar finns och vilken sort är bäst? Läs vidare för att bli klokare på amningsinlägg här.

Senast uppdaterad den
Precis när förlossningen är över och du sitter med din bebis i famnen, börjar nästa utmaning; nämligen amningen. Många nyblivna mammor har en önskan om att amma, men det kan kräva sitt att etablera amningen samtidigt som man ska lära känna en ny familjemedlem.
Särskilt i början av en amningsperiod, när mjölken rinner till, kan du uppleva att brösten läcker utanför måltiderna. I det fallet behöver du några absorberande inlägg till amnings-bh:n, men hur fungerar amningsinlägg? Och hur stora ska amningsinlägg vara om du vill undvika fläckar på blusen?
5 fördelar med att använda amningsinlägg
1. Du behöver inte oroa dig för oönskade läckage
Kanske har du upplevt att stå mitt på gatan och känna den stickande känslan av mjölk som rinner till? Oroa dig inte! Amningsinlägg absorberar droppande mjölk, så du slipper mjölkfläckar.
2. Du förblir torr under amning
Det kan hända att mjölken rinner livligt från båda brösten under amningen. Här kan det vara fördelaktigt att ha ett absorberande amningsinlägg redo för det motsatta bröstet, så att du förblir torr under amningen.
3. Du undviker fläckar på kläderna under graviditeten
Behovet av amningsinlägg kan uppstå redan under graviditeten, då du kan börja läcka råmjölk. Oftast handlar det om små mängder, men det är tillräckligt för att ge två avslöjande fläckar på tröjan.
4. Du förebygger bröstinflammation
Under den första tiden efter förlossningen är risken för bröstinflammation högre, även om det kan uppstå under hela amningsperioden. För att undvika bröstinflammation är det bland annat viktigt att hålla bröstet torrt och varmt.
5. Du förebygger svamp på bröstvårtorna
Svamp på bröstvårtorna kan göra väldigt ont och ge en nästan outhärdlig stickande smärta i bröstvårtan under amning. För att förebygga svamp ska bröstet hållas torrt och fritt från fukt.
Vad är en amningsinlägg?
Ett amningsinlägg absorberar överflödig mjölk och håller bröstet torrt, och kan bäst beskrivas som ett mjukt litet skydd som du kan placera i din bh. Amningsinlägg finns i många färger, former och storlekar och kan användas på flera sätt beroende på ditt behov.
Det finns huvudsakligen två typer av amningsinlägg: engångsinlägg och återanvändbara inlägg. Engångsinlägg kan påminna om trosskydd, både vad gäller funktion och material, men de skiljer sig med sin runda form (och placeringen naturligtvis!).
LÄS OCKSÅ: De 6 viktigaste typerna av amningstillbehör
Om du vill ha amningsinlägg utan plast kan du med fördel använda återanvändbara inlägg, som kan tvättas om och om igen. Återanvändbara inlägg finns i flera olika material såsom bomull, ull, silke och bambu, så det finns något för alla smaker.
Det är inte ovanligt att behovet av amningsinlägg förändras under amningsperioden, och därför är det bra att känna till olika typer och material. Det kan också vara en fördel att ha olika modeller att växla mellan.
Varför behöver jag amningsinlägg?
De flesta ammande mödrar kommer då och då att uppleva att brösten läcker. Särskilt i början av en amningsperiod, när mjölkproduktionen ska anpassas till barnets behov, kan man uppleva att mjölken plötsligt rinner – helt utan förvarning. Här ser ett amningsinlägg till att absorbera överflödig mjölk och hålla både bröst och kläder torra.
Vissa kvinnor har en överproduktion av mjölk, vilket gör dem särskilt utsatta för att utveckla bröstinflammation. Här är det extra viktigt att bröstet hålls torrt och varmt, vilket ull-amningsinlägg eller bröstvärmare av ull kan hjälpa till med.
När behöver jag amningsinlägg?
De första dagarna efter förlossningen producerar brösten råmjölk tills mjölken rinner till. Under denna period är det inte säkert att du behöver amningsinlägg, men det kan ändå vara skönt att använda ull-amningsinlägg. De håller brösten varma, vilket särskilt är skönt om du upplever bröstspänningar i samband med tillflödet.
När mjölken väl har runnit till, kommer många att uppleva att brösten läcker vid de mest olämpliga tidpunkterna. Det kan vara när du hör en främmande bebis gråta medan du står i mataffären, eller när ditt eget barn äntligen sover en lång tupplur efter ännu en natt med maratonamning.
Oavsett vad, är det skönt att inte behöva oroa sig för plötsliga läckor. Du bör därför alltid ha amningsinlägg till hands, liksom det är smart att packa en lanolinsalva i handväskan, sjukhusväskan och skötväskan.
LÄS OCKSÅ: Guide: 5 bra tips för att välja amnings-bh
Vissa kvinnor kommer att uppleva att mjölken rinner från båda brösten när de ammar sin bebis. Här kan ett amningsinlägg med god uppsugningsförmåga hjälpa till att förhindra läckage – särskilt om du har ett kraftigt nedflöde. Som alternativ kan du använda en mjölkuppsamlare med vakuum på det bröst du inte ammar från.
Ofta kommer behovet av amningsinlägg att avta under de första månaderna, medan det för andra fortsätter. I samband med amningsstopp kommer vissa kvinnor återigen att uppleva att mjölken rinner då och då, och här kan man också med fördel använda amningsinlägg.
Vilken storlek på amningsinlägg ska jag använda?
Om du är osäker på hur stora dina amningsinlägg ska vara, är det viktigaste att tänka på att bröstet omsluts på ett bekvämt sätt, så att du kan känna dig trygg och säker på att du inte plötsligt står med två våta fläckar på kläderna.
Du kan med fördel välja amningsinlägg som är formade så att de bildar en liten skål runt bröstet. Det finns också droppformade amningsinlägg, som är formade på ett sätt som säkerställer att inlägget stannar där det ska, så att du slipper onödiga bekymmer.
Om du använder ull-amningsinlägg, som har till syfte att hålla brösten varma, är det viktigt att de täcker hela bröstet och inte bara området runt bröstvårtan. På så sätt hjälper du till att förebygga bröstinflammation, som ofta kan uppstå under vintermånaderna om bröstet utsätts för drag och kyla.
Hur många amningsinlägg behöver jag?
Medan vissa kvinnor inte alls upplever att mjölken rinner ofrivilligt mellan amningarna, kämpar andra med en hög mjölkproduktion som dagligen resulterar i fläckar på blusen. Det är därför mycket individuellt hur många amningsinlägg man som ammande kommer att behöva, liksom det kan variera för den enskilda kvinnan under amningsperioden.
I början av en amningsperiod, när många har en lätt överproduktion av mjölk, kan det vara skönt att byta amningsinlägg ofta. Under denna period föredrar vissa att använda engångsinlägg med god uppsugningsförmåga, som kan bytas ofta, medan andra väljer att skaffa sig ett litet lager av återanvändbara inlägg.
De återanvändbara amningsinläggen är populära eftersom de både är bra för miljön och plånboken, då de kan tvättas om och om igen. Om du använder återanvändbara amningsinlägg kan det vara en fördel att ha flera par att växla mellan, så att du inte behöver stressa när de ska tvättas.
Hur ofta bör jag byta mina amningsinlägg?
Det finns inget entydigt svar på hur ofta du bör byta amningsinlägg, men det är viktigt att hålla brösten så torra som möjligt för att undvika svamp. Du kan med fördel välja amningsinlägg med hög absorptionsförmåga och byta dem ofta om du upplever att du läcker mycket under dagen.
Hur länge är det nödvändigt att använda amningsinlägg?
De flesta ammande kommer att märka att brösten läcker mest i början av amningsperioden, medan mjölkproduktionen anpassas. Därefter kommer läckaget från brösten gradvis att minska över tid. Vissa kommer dock att uppleva att deras bröst läcker under hela amningsperioden och därför behöver amningsinlägg så länge de ammar.
Båda delarna är helt normala, och det betyder varken att du har för mycket eller för lite mjölk.
Hur placerar jag amningsinlägget korrekt?
Det bästa rådet är att prova sig fram. Beroende på vilken form amningsinlägget har, placeras det i din amnings-bh eller amningstopp, så att det hålls på plats. Det ska kännas bekvämt att ha på sig, så det viktigaste är att du hittar ett amningsinlägg som passar just ditt bröst.
Ett droppformat amningsinlägg har fördelen att det omsluter bröstet. Amningsinlägg med droppform placeras runt bröstvårtan med spetsen uppåt, så att sömmen formar en slags skål runt bröstet, vilket ser till att inlägget hålls på plats, så att du inte behöver oroa dig för läckage.
Ett annat sätt att besvara frågan, ‘hur används amningsinlägg’ är att de ska användas som bindor och trosskydd. Du placerar helt enkelt amningsinlägget där det är avsett att absorbera vätska.
Behöver jag också använda amningsinlägg på natten?
Det varierar hur mycket brösten läcker på natten, och du kommer säkert att märka variation under din amningsperiod. För vissa ammande är det meningsfullt att sova med ett amningsinlägg i en bekväm cross-over amnings-bh eller amningstopp. Andra ammande föredrar att sova med bar överkropp – till exempel med en handduk ovanpå lakanet.
Se till att välja amningsinlägg som tillåter huden att andas – här är bambu och ull ett bra val. Förutom att läcka från brösten, upplever många ammande att de svettas mer på natten, och här är det viktigt att du inte ligger fuktig under längre tid. Det kan nämligen öka risken för svamp i bröstet.
Ska jag välja engångs- eller ull?
Engångsinlägg är bra om du läcker mycket och behöver byta ofta. De är också lämpliga om du söker amningsinlägg med tejp, som kan fästas i bh:n – lite som en binda. Ofta finns det plast på baksidan, och de är ofta förpackade i plast, så om du vill ha amningsinlägg utan plast är engångsinlägg en dålig idé.
Återanvändbara ullamningsinlägg eller bröstvärmare av ull har fördelen att de håller bröstet varmt, vilket kan hjälpa till att förebygga bröstinflammation. Eftersom ull är ett naturmaterial är det ett bra val för dig som vill ha amningsinlägg utan kemikalier. Amningsinlägg av ull är också bra på att leda bort fukt från bröstet, men de klarar oftast inte stora läckage.
Vilken typ av återanvändbara amningsinlägg ska jag välja?
Det finns en mängd olika alternativ när det kommer till amningsinlägg, så du kan säkert hitta något som passar dig. Om du vill använda återanvändbara inlägg finns de i olika material, som bomull, ull, silke och bambu, som alla har sina fördelar och nackdelar.
Amningsinlägg av ull
Amningsinlägg eller bröstvärmare av ull är geniala för att hålla brösten varma och absorbera fukt. Om du läcker mycket kan det vara nödvändigt att använda ett annat och mer absorberande inlägg närmast bröstet, så att du kan känna dig säker på att undvika fläckar.
Amningsinlägg av bomull
Bomull är känt för att ha en bra absorptionsförmåga och är därför ett lämpligt material för amningsinlägg. Även om tyget är mjukt och bekvämt kan du uppleva att det kan bli kallt om det är mycket vått, och därför är det viktigt att byta ofta.
Amningsinlägg av silke
Om du har ömma bröstvårtor eller sår på bröstvårtorna, men samtidigt vill ha den värmande effekten av ull, är amningsinlägg med silke ett utmärkt val för dig. Vanligtvis är ytan på det innersta lagret gjord av silke medan utsidan är av ull. På så sätt undviker du att ha ull direkt på bröstet, eller att ullen fastnar i sprickorna på bröstvårtan om du har sår.
Amningsinlägg av bambu
Förutom att vara mjukt och behagligt har bambu många fantastiska egenskaper – däribland en bra absorptionsförmåga, vilket gör materialet mycket lämpligt för amningsinlägg. Dessutom har bambu antibakteriella egenskaper, vilket är idealiskt om man skulle ha oturen att få sår på bröstvårtorna.