Gravid vecka 9 (8+0 - 8+6)

I vecka 9 händer det mycket både för dig och din bebis! Även om det kanske inte syns ännu, sker det en hel del inuti – både fysiskt och känslomässigt. Läs mer här.

gravid uge 9

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 9

Hej mamma, du är nu i vecka 9. Vad gäller bebisen denna vecka: De viktigaste organen har bildats, och hjärtat har utvecklat sin slutliga form. Bebisen väger nu 2 gram. Vad gäller din gravida kropp: Har dina byxor börjat sitta åt? Din livmoder har nämligen vuxit till dubbel storlek. Kanske är du (fortfarande) mycket trött, och kanske har din smak- och luktsinne blivit skarpare. Det är nu 224 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vad kan jag förvänta mig av vecka 9 som gravid?

Vecka 9 är lite av en blandning! Din kropp växer och förändras, och det kan kännas. Kanske är det inte så tydligt för andra ännu, men du känner säkert redan att kläderna sitter åt och att det blivit lite mindre bekvämt runt midjan. Din blodvolym ökar, och det kan innebära näsblod eller blödningar från tandköttet – inget allvarligt, men lite irriterande. Och så är det de där hormonerna som kan skicka dig direkt från skratt till gråt på nolltid. Det är helt normalt att känna sig överväldigad just nu. Så ja, håll ut och kom ihåg att ta det lugnt, för din kropp jobbar för fullt!

Är du osäker på hur långt du har kommit? Kolla ditt beräknade förlossningsdatum med Momkinds terminsberäknare.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 9?

Din kropp är i full gång. Livmodern växer snabbt och är nu stor som en apelsin – så det är kanske inte så konstigt om dina byxor känns lite tajtare. Östrogenproduktionen är också i full gång, vilket får både din livmoder och dina bröst att växa. De ligament som håller ditt bäcken samman börjar bli lösare, så kroppen kan förbereda sig för förlossningen senare. Du kan också uppleva näsblod eller blödningar från tandköttet, eftersom dina slemhinnor är mer känsliga just nu. Allt som allt är din kropp fullt upptagen med att se till att både du och bebisen är väl förberedda för de kommande månaderna. Så om du är trött, vet du varför!

Vad händer med bebisen i magen i vecka 9?

Din lilla bebis är nu nästan 2 cm lång – och även om bebisen fortfarande är liten, händer det mycket. Huvudet är fortfarande stort i förhållande till kroppen, men det börjar räta ut sig. De små fingrarna är nu synliga, och bebisen kan böja armbågarna och röra sig lite därinne. Hjärtat slår snabbt – upp till 180 slag i minuten! Bebisens näsborrar börjar ta form, och musklerna utvecklas också, så de första små rörelserna är igång. Du kan ännu inte känna dem, men oroa dig inte, det dröjer inte länge innan du känner de små sparkarna. Det är fantastiskt att tänka på hur snabbt bebisen utvecklas just nu!

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 9

  • Trötthet – du kanske är extremt trött, som om du aldrig kan få nog med sömn
  • Illamående – det kan slå till när som helst, morgon, kväll eller hela dagen
  • Ömma och växande bröst
  • Uppblåsthet eller problem med matsmältningen
  • Frekvent behov av att kissa
  • Näsblod eller blödning från tandköttet
  • Extrem känslighet för dofter (plötsligt är doften av något gott ganska illamående)
  • Humörsvängningar – ena dagen skrattar du, nästa dag gråter du
  • Förändringar i sexlust – antingen mer eller mindre, båda är helt normala

Detta ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Nu är det dags att boka tid för din första ultraljudsundersökning, om du inte redan har gjort det. Den första ultraljudsundersökningen (runt vecka 12) - även känd som nackuppklarning  - kommer att hjälpa till att bekräfta ditt beräknade förlossningsdatum, och ultraljudsbarnmorskan kommer att kontrollera tecken på kromosomavvikelser. Glöm inte dina vitaminer – särskilt folsyra är superviktig just nu. Och kom ihåg att ta det lugnt! Om du känner dig utmattad, lyssna på din kropp. Pauser och små vilostunder kan göra underverk. Har du funderat på dina arbetsförhållanden? Din arbetsgivare ska se till att din arbetsplats är säker och hälsosam för dig under graviditeten, så var inte rädd för att ta ett samtal om vad som kan göras för att underlätta för dig.

Mitten av 1:a trimestern

Du är nu ungefär halvvägs genom första trimestern, och många kvinnor känner att det är här graviditetssymptomen verkligen slår igenom. Illamående, trötthet och humörsvängningar kan vara ganska intensiva under denna period. Din bebis har nu officiellt gått från att vara ett embryo till att bli ett foster, och alla de viktigaste organen är formade. Om några veckor kanske saker och ting börjar lätta lite, och du kan se fram emot mer energi och färre graviditetsbesvär, när du går in i andra trimestern. Tills dess – håll ut och ha tålamod!

Tillbaka till vecka 8 Fram till vecka 10

Läs också

Nackuppklarning – när, hur och varför?

Gravid med feber: Här är de 3 bästa råden

Knipövningar: Fysioterapeutens guide för bäckenbottenträning under graviditet och efter förlossning

Får man dricka kaffe när man är gravid?