Gravid vecka 10 (9+0 - 9+6)

Välkommen till vecka 10! Din kropp är i full gång och nu har bebisen nått en viktig milstolpe: Från och med den här veckan kallas bebisen officiellt för ett foster. Läs mer här.

gravid uge 10

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 10

Hej mamma, du är nu i vecka 10. Vad gäller bebisen denna vecka: Huvudet är nästan lika stort som kroppen. Hjärnan utvecklas för fullt, och det finns den första kontakten mellan nervcellerna. Bebisen väger nu 4 gram. Vad gäller din gravida kropp: För vissa kan illamåendet vara som värst. Plötsliga känslomässiga svängningar är inte ovanligt. Din blodvolym ökar så att du lättare får näsblod eller blöder från tandköttet när du borstar tänderna. Det är nu 217 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vad kan jag förvänta mig av vecka 10 som gravid?

Låt oss vara ärliga: Graviditet kan kännas ganska överväldigande just nu. Dina byxor sitter tajtare, du springer ständigt på toaletten, och du känner dig kanske lite uppblåst. Livmodern växer, och det gör din lust att kissa också! Du kan också börja få näsblod eller märka att tandköttet blöder när du borstar tänderna. Denna ökade blodmängd, kombinerad med hormonella förändringar, kan leda till ökad blodgenomströmning i slemhinnorna, vilket gör dem mer känsliga och benägna att blöda. Och tröttheten? Den är enorm! Graviditetsillamående kan också fortfarande vara din trogna följeslagare – det kan kännas som om det aldrig tar slut.

Men det gör det. Din bebis genomgår nämligen en stor förändring. Från och med denna vecka kallas bebisen officiellt ett foster, och alla organ är nu bildade. Nu handlar det om att bebisen ska växa sig stor och stark. Det betyder att du snart är igenom den värsta fasen, och saker och ting börjar se ljusare ut.

Är du osäker på hur långt du har kommit? Kolla ditt beräknade förlossningsdatum med momkinds terminsberäknare.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 10?

Din kropp gör allt den kan för att anpassa sig till den lilla passageraren. Blodvolymen ökar, och det kan ge dig irriterande graviditetsbesvär som näsblod och blödande tandkött. Livmodern trycker på blåsan, så om du känner att du är på toaletten hela tiden, så är du inte ensam. Uppblåsthet och små stick i underlivet kan också förekomma, eftersom dina ligament sträcker sig och gör plats för den växande livmodern.

Det är hormonernas fest just nu, särskilt progesteron, som hjälper till att hålla graviditeten stabil. Samtidigt förbereder hormonet också för amning, även om det kanske känns lite tidigt att tänka på. Din kropp jobbar hårt – även om du kanske bara känner dig lite... trött på allt.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 10?

Din bebis har nu sagt adjö till sitt embryostadium och är officiellt ett foster. Det är ett stort steg! Bebisen är ungefär 2,4 cm lång och väger cirka 4-5 gram – fortfarande ganska liten, men nu går det snabbt. Huvudet är fortfarande stort i förhållande till kroppen, men nu börjar bebisen likna en liten människa. Hjärnan utvecklas i rasande fart och de första nervförbindelserna bildas. Det är riktigt häftigt!

Ögonen har börjat hitta sin plats, även om de fortfarande är täckta av hud som senare blir till ögonlock. Och även om du ännu inte kan känna något, har bebisen faktiskt börjat röra sig därinne. Skelettstrukturen håller också på att förändras från mjuk brosk till ben. Det är kanske inget du märker just nu, men bebisen utvecklas i raketfart!

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 10

  • Illamående, som kan kännas oändligt
  • Oftare kissnödig, eftersom livmodern trycker på blåsan
  • Näsblod eller blödande tandkött på grund av mer blod i kroppen
  • Uppblåsthet eller små smärtor i underlivet från ligament som sträcker sig
  • Humörsvängningar – från skratt till tårar på några sekunder
  • Hudförändringar – allt från finnar till en härlig lyster
  • Förstoppning

Det ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Nu är det dags att börja med järn som kosttillskott, om du inte redan gör det (OBS! Det kan orsaka förstoppning). Folkhälsomyndigheten rekommenderar 40-50 mg dagligen, eftersom din blodvolym är i full gång med att öka. Och det kan vara en bra idé att fundera på när och hur du vill dela graviditeten med familj och vänner, om du inte har berättat det ännu.

Lyssna på din kropp och ge dig själv tillåtelse att slappna av när du behöver det. Har du energi till det, kan lätt motion som promenader eller yoga göra en stor skillnad för din uppblåsthet och allmänna välbefinnande. Kom också ihåg att dricka mycket vatten – din kropp behöver det nu mer än någonsin.

Slutet av första trimestern

Du närmar dig slutet av första trimestern, och det betyder ofta att några av de värsta symptomen som illamående och trötthet börjar lätta för de flesta. Som tur är! Din kropp har anpassat sig till de massiva hormonförändringarna, och saker och ting börjar lugna ner sig lite. Det betyder också att du kanske kommer att känna dig lite mer som dig själv igen. Slutet av första trimestern är verkligen ett stort steg på resan mot moderskapet, och allt börjar kännas mer verkligt.

Tillbaka till vecka 9 Fram till vecka 11

Läs också

Får man dricka kaffe när man är gravid?

När bör du berätta om din graviditet?

Vitaminer för gravida: Vilka kosttillskott bör jag ta?

Får jag måla när jag är gravid?